Kære læser,
Vi har netop taget hul på et nyt år, og der er tradition for at stoppe op og kigge tilbage på året, der gik, og frem mod det, der venter.
En af de største begivenheder i kommunen i 2013 var kommunalvalget i november. Her valgte borgerne, hvem, de ønsker, skal sidde i byrådet de næste fire år.
Jeg glæder mig over, at valgdeltagelsen var så høj. 76,7 procent af vælgerne eller 12.130 borgere afgav i november deres kryds, og de forventer nu løsninger og resultater, som gør kommunen til et godt sted at leve og bo.
I Solrød Kommune er der tradition for at finde løsninger sammen og på tværs af partier, og den linje ønsker jeg at fortsætte.
En ansvarlig økonomi
Vi overtager et ansvarligt budget fra det tidligere byråd, som det enstemmigt vedtog i efteråret.
Med budgetaftalen overholder vi den økonomiaftale, som regeringen og KL har indgået, og samtidigt lever vi op til vores lokale økonomiske politik med langsigtet balance og en tilfredsstillende kassebeholdning. Her er både plads til nedsættelser af den personlige skat og grundskylden, og i sammenligning med landets 97 øvrige kommuner er skattenedsættelserne blandt de største.
Det tegner godt for fremtiden.
Erhvervsindsatsen bliver styrket
Over de senere år er vi i Solrød Kommune gået fra at have fokus på at være en god bosætningskommune til også at have fokus på erhvervslivet, og for at give opbakning til virksomhederne har jeg blandt andet i årets løb været på flere virksomhedsbesøg.
Solrød Kommune er kåret som årets højdespringer i Dansk Industris undersøgelse og en lignende hæder fra Dansk Byggeri, bekræfter os i, at vi er på rette vej. Men med blik for at kommunens service hele tiden kan udvikles og forbedres, har vi her i 2014 afsat 400.000 kroner til 10 nye konkrete initiativer, der skal gøre det endnu mere attraktivt at drive virksomhed i Solrød.
Når det gælder erhvervsbyggeri, er vi begyndt at holde opstartsmøder med virksomhedernes bygherrer, rådgivere og kommunens sagsbehandler. Vi kan se, at møderne giver et markant bedre forløb, og det arbejde fortsætter vi med.
Kommunen udvikler sig
Aldrig før har der boet så mange borgere i kommunen. Indbyggertallet var den 30. november sidste år 21.355. Der er fremdrift i de to sidste boligområder, hvor det er muligt at udbygge, nemlig Trylleskov Strand og Havdrup Vest. Kommunen investerer fortsat meget derude, og trods krisen går det godt. I efteråret havde vi i hele kommunen dobbelt så mange byggesager, som for et år siden.
I Havdrup har Solrød Kommune opført en hal, som blev taget i brug i august. Dermed er Havdrup Idrætscenter en realitet. Både skolen, idrætsforeninger og andre fritidsaktiviteter har længe efterspurgt mere tid i hallen, som, jeg er glad for, er blevet muligt.
Havdrup Skole er også blevet bygget om. Og i dette år følger nye byggeprojekter andre steder i kommunen. I efteråret købte vi det tidligere posthus, som skal ombygges til genoptræningscenter. Her bliver al genoptræning i kommunen samlet, og vi får gode fremtidssikrede faciliteter, så vi kan give de bedst mulige tilbud til borgerne.
På Uglegårdsskolen har byrådet bevilliget penge til indskolingshus nummer to. Det er en klar prioritering fra byrådets side, at skabe gode fysiske rammer på skolerne.
Forandringer i folkeskolen
Folkeskolen har på flere måder trukket overskrifter i 2013. Både på grund af et bredt ønske fra folketinget om at udvikle folkeskolen, så eleverne får en god trivsel og læring, der gør, at de bliver godt rustet til at blive en del af det danske arbejdsmarked i en globaliseret verden. Men også i forbindelse med lockouten af lærerne, som opstod i forbindelse med overenskomstforhandlingerne i foråret.
Jeg har et ønske og et håb om, at vi kan tage afsæt i de nye vilkår og skabe en skole i verdensklasse. Der ligger en stor omstilling og forandring i det, som også berører klubberne og SFO’erne, og det vil være at stikke blår i øjnene på folk, hvis jeg sagde, at det ikke er svært. Men jeg er fuld af fortrøstning. Med de dygtige medarbejdere og ledere vi har ansat, og de erfaringer jeg har fra de seneste otte år, er jeg sikker på, at vi nok skal nå målet.
Faktisk har vi i Solrød taget forskud på arbejdet med at styrke folkeskolen. I dette skoleår har vi indført engelsk fra 1. klassetrin og styrket danskundervisningen på mellemtrinnet og matematik i udskolingen. Men der venter en stor indsats fra mange parter – politikere, lærere, pædagoger, forældre og børn.
Forebyggende sundhedstiltag og god livsstil
For at undgå at vores meget syge borgere bliver genindlagt, har vi afsat flere penge til den specialiserede sygepleje. En indsats der også skal forebygge kritisk forværring hos borgere med kroniske sygdomme. Samtidigt ønsker vi, at kommunens børn og unge får en god livsstil og sætter derfor tidligere ind med forebyggende tiltag blandt andet i forhold til overvægt og misbrug.
Biblioteket får længere åbent
Inden sommerferien bliver Solrød Bibliotek et såkaldt åbent bibliotek. Det betyder, at borgere kan benytte biblioteket frem til klokken 22 hver aften. I den udvidede åbningstid vil der ikke være personale tilstede, men indretningen bliver ændret, så man også i de timer kan låne og aflevere bøger, læse aviser og tidsskrifter og bruge computerne, og læsegrupper vil kunne bruge lokalerne som samlingssted.
Flere muligheder for selvbetjening
Med de mange nye selvbetjeningsmuligheder har borgerne fået langt lettere ved at klare deres ærinder. Digitaliseringen er en del af effektiviseringerne i den offentlige sektor, som gør det både hurtigere og nemmere for borgerne, når de hjemmefra, når det passer dem, kan betjene sig selv uden at være afhængig af kommunens åbningstider. I løbet af året kommer nye selvbetjeningsmuligheder til, blandt andet er målet, at byggesagsbehandlingen bliver digital.
Vi er samtidigt opmærksomme på, at nogle borgere endnu ikke er fortrolige med det digitale univers, og for dem er der hjælp at hente både i Borgerservice og fra frivillige IT-guider på biblioteket.
Fokus på frivillighed og aktivt medborgerskab
De frivillige kræfter er en uvurderlig ressource, som vi har fokus på i Solrød Kommune. I december 2012 vedtog byrådet en politik for frivilligt socialt arbejde, og siden har kommunens ledere arbejdet målrettet på at inddrage frivillige i opgaver, der grænser op til institutioner og afdelingers arbejde.
Vores høje prioritering af det frivillige arbejde betyder, at vi støtter driften af Aktivitets- og Frivilligcenteret med omkring en million kroner om året, og senere på året får Aktivitets- og Frivillighuset derudover flere kvadratmeter at boltre sig på.
Også idrætslivet har fået nye muligheder, da en privat virksomhed har indgået aftale med flere lokale idrætsforeninger om at stille en nybygget hal til rådighed.
Solrød Kommune skal være en dynamisk kommune og det bedste sted at leve og bo i hovedstadsområdet. Sådan lyder byrådets vision for kommunen, og jeg synes både, at året, der gik, og det nye års aktiviteter og udvikling fører os fint mod visionen.
Godt nytår til alle.
Niels Hörup