tirsdag, april 16, 2024
ForsideNyhederEr Askerød på vej til Havdrup

Er Askerød på vej til Havdrup

Nedenstående er et debatindlæg modtaget fra Grundejerforeningen Brinken:

 

Er Askerød på vej til Havdrup?

Selvom Solrød Kommune efterhånden har mange skandalebyggerier på samvittigheden, er Byrådet – i ly af Corona-krisen og forklædt som en grøn plan – ved at gentage bedriften

Vi har de seneste år set en række byggerier i Havdrup, hvor hast, grådighed og byggesjusk, har sat rammerne for kvaliteten og udseendet, senest i hvide dobbelthuse og Domeas byggeri på Havdrup Allé, der er hårdt ramt af problemer med skimmelsvamp. Problemer, der lader beboerne i stikken i en magtkamp mellem bygherre og entreprenør, med lange udsigter til at forholdene bringes i orden. 

Og ikke at forglemme byggeriet på Ridebanen, der har store vinduespartier direkte mod naboernes huse og haver, Det er simpelthen ikke godt nok, at kommunen og byrådet siger ja til disse byggerier.

Og nu vil kommunen åbne for et større byggeri i op til tre etager, hvilket i sig selv er en selvmodsigelse, hvis kommunen for alvor ønsker at bevare landsbyerne med deres unikke særpræg. Og det i et område, der er en unik og harmonisk blanding af åben/lav bebyggelser, hvor ældre ejendommen, nyere parcelhuse og landbrugsejendomme, deler det åbne landskab. 

Præcist hvem der skal bo i etagebyggeri af den karakter i en mindre landsby som Havdrup er uvist, men mindre lejligheder i etagebyggerier, er ikke umiddelbart tillokkende for de af kommunens ældre borgere, der ønsker at flytte til mindre og nemmere. 

Eller for de børnefamilier, der gerne vil bo og trives uden for storbyen, hvor der er luft og grønne arealer og som tillige skal sikre liv i landsbyen og på sigt dens overlevelse.  

Hvis der bygges etageboliger, der ikke er attraktive for kommunens ældre eller børnefamilier, vil der være en nærliggende fare for, at byggeriet alene er attraktivt for persongrupper, der ikke nødvendigvis ønsker at bo i en landsby som Havdrup, men gør det af nød. 

Og at der dermed skabes en latent risiko for, at der skabes et ghetto-område, som fx Askerød i Greve, hvor beboerne kun i meget begrænset omfang, vil få en positiv indvirkning på Havdrup som landsbysamfund. 

Solrød Kommune har altid været garant for en høj standard, hvilket man i udstykningens navn ser ud til at have givet køb på med etagebyggerier i at grønt område med lav bebyggelse 

 

Den Grønne vinkel

 Med tanke på, at Solrød Kommune i mange år har haft fokus på miljø, klima og biologisk mangfoldighed, er det overraskende at konstatere, at man nu vælger en planstrategien, hvor jord, der er særlig bevaringsværdig landbrugsjord, inddrages til boligformål. 

Og det virker i direkte modstrid med agenda 21 strategien, at man dermed vælger at by-udvikle i et område, hvor der er et meget mangfoldigt dyreliv, hvor råvildt, hare, ræve, frøer mm., kan udnytte områdets grønne kiler og lever tæt op af de nuværende bebyggelser.  

I det lys kan det undre, at Kommunen desuden har fravalgt at foretage en miljøundersøgelse, inden at planstrategien blev udarbejdet.  

 

Formålet med planstrategien 

Den valgte planstrategi vil i høj grad påvirke landsbyen Havdrups karakter negativt, ligesom det omkringliggende landskab vil lide skade, særligt ved byudvikling af valg af tæt/høj bebyggelse.  

I kommunens fakta-boks står: 

Den Lokale Agenda 21 strategi skal ifølge Planloven indeholde mål for det fremtidige arbejde med at: 

  • mindske miljøbelastningen,  
  • fremme en bæredygtig byudvikling og byomdannelse,  
  • fremme biologisk mangfoldighed,  
  • inddrage befolkningen og erhvervslivet i Den Grønne Dagsorden, og 
  • fremme samspil mellem beslutningerne om miljømæssige, trafikale, erhvervsmæssige, sociale, sundhedsmæssige, uddannelsesmæssige, kulturelle og økonomiske forhold

 

Det er svært at se Agenda 21 i den nye og kulsorte strategiplan.

Ikke kun Havdrup, men alle Landsbyer i Solrød Kommune, bør bevare deres nuværende karakter. Og områder i landzone skal som udgangspunkt friholdes for anden end det, der er nødvendig for driften af landbrug, skovbrug og fiskeri, samt værne om natur og landskab. 

Jeg opfordrer alle i Solrød Kommune til at samle kræfterne og lade jeres stemmer blive hørt og klag til Teknisk forvaltning og på facebook, på debathjemmesider, i lokalaviser mv. 

Redaktionen
Redaktionen
Peter Enger – Ejer og ansvarlig for domænet havdrup.dk. Overtog domænet i 2007 og har siden drevet byens hjemmeside i forskellige forklædninger. Oprettede i 2014 Facebook gruppen havdrup.dk som for nuværende har passeret 3000 medlemmer.
RELATED ARTICLES

EFTERLAD ET SVAR

Indtast venligst din kommentar!
Indtast venligst dit navn her

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Mest læste