lørdag, maj 25, 2024
ForsideKirkenPræstegårdshaver er kulturarv

Præstegårdshaver er kulturarv

Halmballer og kurvestole stod imellem stauder og duftende engelske roser og tog imod de folk, der kom til Åben Præstegårdshave i Gl. Havdrup to fredage i juli og nød et par timer med hjemmebagte kager og kaffe. Imens blev der udvekslet haveidéer og lyttet til præst Kristine Stricker Hestbechs fortælling om de gamle præstegårdshaver:
”Før i tiden var præstegårdshaverne både pryd- og nyttehaver. Med store køkkenhaver og buske og frugttræer, der kunne forsyne den ofte store præstefamilie. Og meget tit var det i præstegårdshaverne, der blev igangsat nye dyrkningsmetoder og fremavl af nye frugtsorter eller plantet sjældne træer. Det vidner den store platan i midten af Gl. Havdrups præstegårdshave om”.

Da Kristine var nyansat i sognet for fem år siden, overtog hun en græsplæne med enkelte store træer, der vidnede om, at der engang havde været en smuk og alsidig have, sådan som skik og brug var før i tiden. Men siden 60erne er flere og flere præstegårdshaver blevet sløjfet og lagt ud som græs, da der ikke længere er så mange, der ved noget om havebrug eller ønsker at bruge så megen tid i haven, som en dyrket have kræver, fortæller hun.
”Det er mit mål med præstegårdshaven er at føre den tilbage til noget af den pragt, præstegårdshaver besad før i tiden, og på den måde holde gang i en vigtig kulturarv, der sammen med de gamle præstegårde og middelalderkirker er ret så unik i verden”, siger Kristine, der vil gentage Åben Have næste sommer.

Til Åben Have blev der desuden samlet 2.690,- kr. ind til julehjælp i Havdrup.

RELATED ARTICLES

EFTERLAD ET SVAR

Indtast venligst din kommentar!
Indtast venligst dit navn her

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Mest læste